Електрокари відчутно подешевшають. Все, що потрібно знати перед купівлею електромобілю

13 Dec

Верховна Рада України ухвалила законопроект № 6776-д про внесення змін до Податкового кодексу, тим самим скасувавши для українців податок на додану вартість та акциз на ввезення в Україну електрокарів.

Законопроект передбачає, що бажаючим придбати автівку на електротязі наразі не потрібно буде сплачувати ПДВ (20% вартості) та акциз (109 євро). А ввізне мито на електромобілі депутати “обнулили” ще в 2015 році. Законопроектом передбачено, що пільги на придбання електрокарів діятимуть в Україні впродовж року – з 1 січня 2018 року до 31 грудня 2018 року.

Проте скасування ввізного мита (8%) для машин з електродвигунами в листопаді 2015 роки не спровокувало нашестя електрокарів в Україну, оскільки автівки на паливі для пересічного українського водія поки більш звичні. Та й потреба заряджати авто все ще відлякує.

Сьогодні в Україні налічується близько 4 тисяч електромобілів (для порівняння, автівок на євро номерах  на 1 листопада 2017 року ми налічили понад 383 тис.). Проте парк електрокарів в Україні почав активно зростати головним чином впродовж 2017 року. З початку року попит на електромобілі виріс на 227%!!

Своєрідною національною особливістю вітчизняного ринку електромобілів є те, що більшість авто вживані – більше 80% ринку. Якщо рік тому частка нових машин в первинних реєстраціях електромобілів становила майже 45%, то в 2017 році – лише 18%.

Наголошуємо також, що за кілька останніх місяців вартість автівок з електродвигунами на американських аукціонах істотно збільшилася, що безпосередньо пов’язано з популярністю на європейському ринку, тепер стартова ціна автомобіля з пробігом 2014 року випуску складає близько 7-8 тисяч доларів. Навіть якщо сюди додати витрати на логістику, ціна базової версії моделі в Україні в 2018 році буде на 1000 доларів нижче нинішньої вартості.

У Мінінфраструктури повідомили, що без сплати ПДВ та акцизу електрокари подешевшають приблизно на 17%. Очікується, що до 2022 року електромобілі будуть коштувати стільки ж, скільки й автомобілі з паливними двигунами. Згідно із прогнозами Bloomberg, до 2040 року близько 35% всіх проданих автомобілів оснащатимуться електромоторами.

Скільки буде коштувати автівка

Згідно з даними асоціації “Укравтопром”, найпопулярнішим електромобілем в Україні є Nissan Leaf (його купили 1855 українців). Наступною за популярністю моделлю стала BMW i3 – 79 шт. На третьому місці Tesla Model S – 56 шт. Також в ТОП-5 увійшли Ford Focus (54 шт.) та Fiat 500 (30 шт.).

Поглянемо, як зміниться вартість нового й старого Nissan Leaf з нового року. Нова автівка 2016 року випуску коштує понад 889 тис. грн (28 тис. євро або майже $ 32,8 тис.). З 1 січня вартість електрокару має зменшитися приблизно так:

Вартість нового Nissan Leaf в 2018 році = 889 тис. грн – 20% ПДВ (177,8 тис. грн) – 109 євро (3516 грн за курсом 32,26 грн) = 707,7 тис. грн.

Два роки експлуатації можуть зменшити вартість електромобілю вдвічі, тому уживаний Nissan Leaf 2014 року виготовлення коштуватиме українцю таку суму:

Вартість вживаного Nissan Leaf в 2018 році = 444 тис. грн – 20% ПДВ (88,8 тис. грн) – 109 євро (3516 грн за курсом 32,26 грн) = 351,7 тис. грн.

Також доведеться сплатити одноразовий внесок до Пенсійного фонду. Розмір збору залежить від прожиткового мінімуму на момент сплати та групи, до якої відноситься автівка (в залежності від ціни автовласник сплачує до ПФ 3-5% вартості). Так, з 1 грудня, якщо машина дорожча 280,5 тис. грн, водієві доведеться заплатити до ПФ 3% її вартості,  до 493 тис. грн – 4% вартості. Понад 5% вартості потрібно буде заплатити, якщо авто дорожче  493 тис. грн.

Окрім екологічної складової, електрокари мають також перевагу й економічну. Через збільшення витрат на бензин, дизельне паливо, автогаз та паливно-мастильні матеріали, вартість утримання традиційними автомобілями щорічно підвищується.

При середній витраті пального в місті 10 літрів, кожні 100 км дороги коштують українським автомобілістам близько 250 грн. Електрокар на 100-150 км дороги, за розрахунками спеціалізованого ресурсу Аutonews, витратить енергії загалом на 25-30 грн. в залежності від сезону. Тобто подекуди різниця сягатиме до 10 разів.

Хвилюватися із приводу заправних станцій для електрокарів щороку можна все менше, адже їх кількість невпинно зростає. Підприємство Schneider Electric нарахувало в Україні 1,5 тис. зарядних станцій, а також встановило прогноз, що на кінець цього року їх число зросте до 2 тис., а ще через рік – до 4 тис.

Ще одним «пряником» автівок на електриці є те, що їх власники набагато рідше вимушені сплачувати за сервісне обслуговування машини. Найчастіше електрокарові перевіряють підвіску, змінюють фільтри салону та провадять діагностику мотору. І на це необхідно менше часу та заощаджень, ніж для традиційних автівок. Але проблемою поки буде знайти СТО, яке спеціалізується на електромобілях. Однак попит формує пропозицію, тому згодом ця проблема самоусунеться.

Нерідко у охочих придбати авто на електриці з’являється питання, а що буде з використаною батареєю та скільки вона буде працюватиме. Середній термін експлуатації акумулятора в електрокарів становить 10 років. Виробники дають 5-8 років з розрахунком, що до цього часу залишиться 70% початкової ємності акумуляторної батареї. Тому навіть після цього періоду можна буде їздити, щоправда, запас ходу обмежиться 100-130 км.

Майбутнє

Прибічники популяризації зелених технологій в Україні не планують зупинятися на досягнутому. Нещодавно вже було анонсовано законопроект щодо стимулювання виробництва акумуляторів та електрокарів в Україні.

Давно мрієте про сучасний закордонний електромобіль, але не можете зважитись та визначитись з моделлю? Тоді Вам саме до нас! Завітайте на сайт потриманих автівок auctionexport.com, та без черг з легкістю обирайте омріяний транспортний засіб з Америки або Канади за допомогою аукціону!

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *