Сутичка між Volkswagen Tiguan та Subaru XV

27 Sep

Що являє собою Сузір’я Плеяди? Галактика, яка варилася та продовжує варитися у соку власного бачення бездоганної автівки. Відособлений світ, який живе за законами повного приводу та тотальної опозиції, який водночас нав’язує деякі зі своїх стандартів іншим гравцям. Світ по-ралійному щільних та енергомістких підвісок, злих турбонаддувних двигунів та, як не прикро, деяких застарілих технічних рішень, а також внутрішнього та зовнішнього аскетизму, який межує з дешевизною та відсутністю дизайну. Над маленьким, однак гордим японським королівством Subaru вже давно нависли темні хмари, тож терміново був потрібний сміливий юний принц, який пробудив би його від чарів сну.

Зовнішній вигляд автівки наділений гранями та плоскими поверхнями, наче її висікали вигостреними помахами найгострішого меча з цілісного шматку металу, видаляючи усе зайве. Subaru часом критикують через те, що вони занадто японські (читай: простацькі) й позбавлені європейського лиску та вишуканості. Проте Subaru XV демонструє концентрований національний автомобільний образ зовсім іншого толку – сміливий, з нальотом анімешного гротеску. Значно поліпшала якість матеріалів, а двокольорове оздоблення створює легку невимушену атмосферу та затишок. Попри те, що шкіра трохи слизькувата, а пластик жорсткий, за ергономічними показниками автівка зробила великий крок уперед.

Під час народження боксеру, проектувальники поставили собі на меті оптимізувати експлуатаційні характеристики. Насамперед це стосується підвищення еластичності у діапазоні низьких та середніх обертів та зменшення споживання пального. Тестова автівка 2-літрова, однак налічується й альтернативна 1,6-літрова оппозитна четвірка. Попередниця XV мала застарілу 4-ступінчасту гідромеханіку. Застосування варіатору Lineartronic з шістьма запрограмованими передачами зумовлене зниженням споживання пального як одного з пріоритетних завдань та поліпшенням ходових властивостей.

Ефектний дизайн міг би присоромити навіть деяких земляків красуні XV, але німецького супротивника стилем та магією імені не приголомшиш.

Кросовер споряджений потужною бензиновою турбочетвіркою з 6-ступінчастим автоматом, потужність якої дорівнює 200 к.с. На його боці перевага у 50 к.с. та 82 Нм. Але Volkswagen Tiguan сильний не лише завдяки моторові. Якість виконання інтер’єру у кроці від преміального. Здається, що ергономікою займалися роботи, які вирахували усе до найменших дрібниць, а не люди. Однак салон підкуповує ще й простором: Tiguan завширшки за XV, місця над головами пасажирів першого та другого ряду теж значно більше.

Якщо Subaru підкуповує драйвом та азартом, то Volkswagen – комфортом. Плавність руху у нього на висоті. Особливо добре підвісці вдається згладжувати дорожні дрібниці, які відгукуються в японській автівці невеличким тремтінням. Добротна шумоізоляція надійно поглинає сторонній зовнішній шум. У порівнянні з щільною та міцно збитою японською автівкою, помітні невеликі крени під час поворотів, які, утім, не більше, ніж помірні та не чинять негативного впливу на точність керування. Проте силовий агрегат Tiguan укладає суперника на обидві лопатки. Автомат спрацьовує швидко та логічно, двигун захоплює компактний паркетник уперед з дивовижною легкістю.

Під час виконання маневру перестроювання, якнайкраще відбилася вся суть характерів та різниця в ідеологіях автівок. Стартує запальна XV. Ілюзія перешкоди, скидання газу, поворот рульового колеса, додавання тяги. А де ж ESP? Лише пискнувши шинами, автівка чітко та зібрано пірнає у другий коридор без будь-якої допомоги електроніки. На фоні Subaru реакції бадьорого Tiguan суб’єктивно трохи статечніші, а крен відчутніший. Система стабілізації працює з випередженням, не допускаючи й натяку на критичний схід з траєкторії. Дуже надійні й академічні маневри, однак без азарту. Та і чи потрібен рух з ковзанням типовому покупцеві Tiguan? Навряд чи…

Як драйверська автівка новенька Subaru гарна: в ній відчувається бійцівський характер, який зобов’язаний мати нащадок Сузір’я Плеяди. Після нашого тестування з’ясувалося, що вона ладна дарувати не лише насолоду на трасі, але й дуже непогана і з погляду легкого бездоріжжя. Знизу картер мотору зачинений залізним захистом, а під бампером є пластиковий щиток, що перешкоджає попаданню бруду та снігу у моторний відсік. Серед слабких місць ми зазначили вихлопний тракт, розташований трохи нижче лонжеронів, нічим не прикритий картер варіатору та невисоко розташовані нижні важелі підвіски позаду, якими під час невдалого маневру можна зачепити пень-корч. Однак позашляхового потенціалу та прохідності вистачить вдосталь, щоб здобутися роздовбаним шляхом дачної ділянки. Під час тест-драйву XV жодного разу не чиркнула днищем. Днище Volkswagen підготовлено дещо краще.

Якщо уявити, що у нашому випадку роль Голіафу зіграв Tiguan, то японський Давид дав йому пару потужних ляпасів. Однак не убив. Занадто висока планка, яку задає німецька автівка, тому і програти йому у сутичці зовсім не соромно. За балами Volkswagen отримав чергову перемогу, проте є й суб’єктивний бік питання, і тут Subaru як мінімум не програла. Tiguan прекрасний: надійний, академічний, точний, чудово спроектований. Проте з більш простою, однак кристально чесною XV ти живеш, наче відчуваєш биття її серця, а кожен поворот перетворюється на щось потаємне.

Шукаєте потриману автівку? Завітайте на сайт auctionexport.com! Тут Ви знайдете безліч лотів з детальним описом характеристик автомобіля. Зверніть увагу, що вподобану автівку ви маєте змогу придбати з доставкою у будь-яке місто на території України з Канади або США.

Продаж Volkswagen Tiguan з доставкою у Маріуполь

Продаж Subaru XV з доставкою у Маріуполь

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *