Volvo S60 AWD & Volkswagen Passat 4Motion

10 Jan

Ззовні ані Volvo, ані Volkswagen ніяк не виявляють свою перевагу перед моноприводними побратимами. Де потужні незабарвлені бампери, де розширені колісні арки, «безрозмірні» колеса? Нічого цього немає. На вигляд – звичайнісінькі седани. А  як на око можна розрізнити, що кліренс Volvo S60 AWD збільшено до 160 мм проти 147 мм у передньопривідної версії?

Цих воїнів невидимого фронту видають тільки «погони» на кришках багажників, причому шильдики AWD і 4Motion віддзеркалюють різний підхід до будівництва повнопривідних трансмісій.

Після тривалих експериментів з вискомуфтами на повнопривідних універсалах Volvo V70, інженери з Ґетеборгу звернули погляди на багатодискову муфту Haldex, яка відрізняється більш високою швидкодією. Сам Бог звелів: адже фірма Haldex – теж шведська і, до речі, вже давно забезпечує своїми виробами концерн Volkswagen.

Як працює Haldex на Volvo S60 AWD? При нормальних умовах руху 90% крутного моменту передається на передні колеса і тільки 10% – на задні. Тобто в нормальних умовах це майже передньопривідний автомобіль. І лише при пробуксовуванні передніх коліс муфта частково або повністю замикається,  розподіляючи крутний момент порівну між передніми та задніми колесами.

Ми обрали повнопривідний Passat з найпотужнішим 200-сильним двигуном V6 та секвентальним «автоматом» Tiptronic. Про переваги повного приводу відомо багато. Впевнене зрушення на слизькому покритті, підйом в гору, подолання легких перешкод, буксування причепу …

Passat із системою ESP не поступається супеникові за динамікою розгону та йде вперед дуже рівно, немов би по струнці. А якщо без електронного поводиря? Відключаємо ESP. Темп набору швидкості як і раніше гарний, але наразі від водія вимагається більш уважне дозування тяги та стала корекція кермом – в іншому разі Passat крутить хвостом, ніби ящірка, а інтенсивність прискорення знижується.

Volvo з муфтою Haldex поводиться по-іншому. Попервах авто неохоче, як справжній «передньопривідник», заходить в поворот. Потім, після спрацювання муфти, «шестидесятки» йде в занесення, вимагаючи від водія точних випереджувальних дій для збереження стабільності.

Чи позначилися на маневреності автівок різні типи приводів? Напевно. Адже Volvo дуже різко змінює свій характер, перетворюючись з передньопривідного в повнопривідний седан. Цілком можливо, що саме тут полягає причина неадекватної поведінки при занесенні. А Passat 4Motion залишається повнопривідним завжди та більш однозначно реагує на драйверські дії.

А гальма? Тут варто ще раз нагадати про загрозу, що чатує водіїв повнопривідних авто. Особливо початківців. Адже такий автомобіль розганяється на слизькому покритті з подвоєною енергією. І це створює ілюзію, що і сповільнюватися він буде настільки ж жваво. Але як раз гальмує він так само, як і монопривідні машини!

Зрозуміло, що при гальмуванні на зимовій дорозі вирішальне слово буде за шинами. Але при інших рівних умовах Passat все ж прийнятніший: керувати вповільненням значно легше, а вилянь при гальмуванні менше.

За кермом Volkswagen Passat навіть не думаєш про високі автомобільні матерії – надлишковій або недостатній обертальності, кренах, запізнюванні. Подібно до того, як здорова людина не замислюється про те, де у неї нирки, печінка та підшлункова залоза. Автомобіль легко їде туди, куди його скеровує водій. Passat розганяється, немовби високошвидкісний ліфт: максимально м’яко прискорюється і плавно, хоча й наполегливо, набирає швидкість.

Повнопривідна «шестидесятка» теж гарна, але здоров’я її пустує. Інженерам наразі не вдалося вилікувати одну дратівливу болячку, хоча діагноз було поставлено вже давно: порожнє в нульовій зоні кермо. Тому при зміні смуги з ряду в ряд водій втрачає почуття впевненості. Крени кузову могли б бути меншими, а реакції на повороти керма – точнішими.

Бракує підвісці кутової жорсткості. А ось жорсткості на бездоріжжі – предостатньо: Volvo, нехай трошки, але все ж таки поступається Passat за плавністю ходу. Натомість серце працює як годинник! Двухсотсильний турбодвигун здатен доставити справжнє задоволення! Тяга також приносить втіху, а з 3000 об/хв в ньому загоряється вогник азарту, який не згасає аж до 5000 об/хв. Але й тут є своє «але». Намагаючись надати поведінці дорогої автівки солідності, шведи, ймовірно, максимально задемпфірували відгук двигуна на пересування педалі газу. Щоб трохи прискоритися, плавно продавлюєш «газ», – жодної реакції, швидкість колишня. Тиснеш ще дужче – й раптом ривок! До того ж ще й «автомат» перемикається на сходинку вниз. У «рваному» міському потоці не їдеш, а стрибаєш.

Отже, в більшості їздових номінацій попереду виявляється Passat. Гра в одні ворота? Ні в якому разі! Volvo бере іншим. В першу чергу – свіжим, дуже динамічним дизайном. Стильна автівка! Щоправда, радикальний чорний – мабуть, не найкращий колір. А інтер’єр? Яскраві, не банальні лінії, взірцева ергономіка, якісні матеріали обробки. Passat, звичайно, теж непоганий, а комфорт задніх пасажирів навіть вищий. Але після життєрадісного салону Volvo вертатися в суворий, трохи бундючний Volkswagen не хочеться.

Але головне, що слизька дорога й повнопривідні автомобілі наче створені одне для одного. Тут повний привід – це і прискорення, і найкраща прохідність, і велика надійність й зручність зимових доріг. А ще – утіха, яку ці седани спроможні подарувати гарячому наїзникові. І досвідченому – особливо, якщо мова йде про Volvo S60 AWD.

Шукаєте потриману автівку? Завітайте на сайт auctionexport.com! Тут Ви знайдете безліч лотів з детальним описом характеристик автомобілю. Зверніть увагу, що вподобану автівку ви маєте можливість придбати з доставкою у будь-яке місто на території України з Канади або США.

Продаж Volvo S60

Продаж  Volkswagen Passat

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *