BMW I8 vs PORSCHE 911 CARRERA S vs JAGUAR F-TYPE

8 Dec

Як гібридний BMW i8 покаже себе поруч з випускниками класичних шкіл: Porsche 911 і Jaguar F-Type?

JAGUAR F-TYPE

Двигун: 5,0-літровий V8 з компресором, 550 к.с., 680 Нм/Динаміка: 0-100 км/год за 4,2 с, 300 км/год . Трансмісія: 8-ступеневий автомат, задній привід. Витрата: 11 л/100 км/Вага: 1650 кг

BMW I8

Двигун: 1,5-літровий, 3 циліндри, турбо, електродвигун, 362 к.с., 570 Нм/Динаміка: 0-100 км/год за 4,4 с, 250 км/год. Трансмісія: 6-ступеневий автомат, повний привід. Витрата: 2,1 л/100 км. Вага: 1485 кг

PORSCHE 911 CARRERA S

Двигун: 3,8-літровий опозитний, 6 циліндрів, 400 к.с., 440 Нм.  Динаміка: 0-100 км/год за 4,1 с, 304 км/год . Трансмісія: 7-ступенева PDK, задній привід. Витрата: 9,5 л/100 км. Вага: 1415 кг

Прогресом Porsche керували закони еволюції: на них ґрунтується репутація найкращого спортивного автомобілю в світі. Здавалося б, ти знав це все життя: опозитна “шістка” на кормі, багажник під капотом та чотири сидіння посередині.

Конструюючи F-Type, Jaguar черпав натхнення з минулого. Проте оминав етапи еволюції та здобув до болю красиве купе з п’ятилітровим компресорним V8. Це вам не BMW з півторилітровою турбо- “трійкою” та електродвигуном.

Наразі на дорозі суперники BMW i8 здаються обмеженими істотами, спроможними лише на один давно завчений фокус. І лише i8 може зненацька стулити пельку та перетворитися на щось зовсім безшумне. На маленьку субмарину.

Керування i8 – суцільна приємність ще й через те, що це легко. Найскладніше – це поміститися в салон та вийти з нього. Кабіна зрушена уперед,  бо посередині двигун, що нагадує Lotus Evora, особливо з високим прямокутним порогом. Тягнеш яскраво-блакитну лямку паски безпеки, натискаєш кнопку Start, гойдаєш перемикач коробки – й готово. Послаблюється ручник, та автомобіль за замовчуванням рушає в режимі Combined (ДВЗ підключається, коли необхідно). Щоб повністю перевести i8 в “спорт” (з постійною роботою ДВЗ), відхиляємо важіль коробки ліворуч.

І Porsche, і Jaguar перемикають ступені автоматично: у F-Type вісім передач, а у 911 – сім, з двома зчепленнями. У місті і той, і інший виглядають переконливо. Звичайно, з чутливою педаллю газу на Jaguar потрібно бути обережнішим, як і з довгою низькою кормою. Проте він досить моторний. Porshe 911 – це зразок практичності. Сидиш низько, але прямо. Розвернутися можна на п’ятачку, а огляд та компактність  просто дивовижні: Porsche найвужчий, з виграшем в 10 см.

Але набагато цікавіше те, як впаковані механізми. Три циліндри BMW розташовано за сидіннями, вони обертають задні колеса. Оскільки мотор маленький та з великою турбіною, під час розгону та при переключеннях прокидається додатковий мотор-генератор, що заповнює прогалини в тязі. Попереду електродвигун, що подає 131 к.с. на передні колеса. Акумуляторні батареї, які його живлять, розміщені на “хребті”, в межах карбонового кокону LifeDrive.

BMW швидкий до нестями. І вся річ в тому, як він пришвидшується. Ми звикли до ДВЗ, з яким для того, щоб прокинутися, потрібна маленька вічність. Звикли накручувати оберти, шукати діапазон тяги. Навіть на моторах з компресорами. Електриці це ні до чого. Якщо вона є – вона завжди на максимумі. Тому коли ти прагнеш втопити на i8, навіть на невідповідній передачі (наприклад, на п’ятій), ти все одно помчиш так, що і Jaguar, і Porsche роззявлять роти.

Питання більше в тому,  чи спіймаєш ти від цього кайф. Що крутіше: миттєвий електропідхват чи опозитна “шістка”, що злітає до далекого піку потужності? Складно відповісти. Електрика для нас наразі в новинку, і в BMW багато працювали, щоб зробити його привабливішим.

Що ж до Jaguar F-Type, що ж автівка зроблена непогано. Але скільки не слухаєш, ревіння не стає соковитим, відчутним і не викликає мурашок, як звук опозитника Porsche. З цим двигуном треба попрацювати: він потребує, щоб ти більше думав, брав участь в процесі, виконував свою задачу.

Як би не намагався Jaguar, на малому ходу він не в змозі плавно вивантажити на асфальт всі 680 Нм. Він сіпається, миготить помаранчева лампочка, і інстинкт наказує тобі трохи підняти ногу з педалі. Не порадимо цей автомобіль людям зі слабким серцем – інакше на складній дорозі вся ця пиха доведе до інфаркту.

Коник Porsche – вміння розв’язувати проблеми швидше пілота. Він сприймає те, що пропонують йому ти і дорога, вмить розбирається та діє відповідно до результату. А ось у BMW з його вузькими колесами кермо слабеньке. Навіть в режимі Sport воно занадто легке. І це погано, коли, розігнавшись, ти не розумієш, чи досягли передні шини межі зчеплення чи ні. Кермо Porsche вміє розкривати напівтони, а BMW так не вміє.

Але не можна сказати, що i8 погано керований. Ні, він просто інший: з супержорстким кузовом, низьким центром тяжіння та достатньо м’якою підвіскою. Саме звідси та плавність, і гарний зачеп на поворотах: на довгих дугах здається, що він наче встає на краї шин. Але на хардкор він не спроможний.

І ще дві речі, перш ніж ми оприлюднимо результат: витрата та запас ходу. Ми встановили, що BMW з’їв 9,6 л/100 км. 911-й попросив 15,5 л/100 км, а F-Type – 17. Витрата BMW залежить від електроенергії. Заправивши повний бак і зарядивши акумулятори, ми їхали, доки все не вичерпалося. І здобули 480 км на бак або близько 7 літрів на 100 км.

Багато хто каже, що спорткар i8 програє Porsche 911. І вони мають рацію. Тому що це не спортивний автомобіль у звичайному розумінні. Це автівка, до якої прийдуть широко мислячі люди з усього діапазону автовласників. І його геній в тому, що найбільша проблема, яка очікує на покупця, – це незручність посадки-висадки.

Давно мрієте про сучасну закордонну автівку, але не можете зважитись та визначитись з моделлю? Тоді Вам саме до нас! Завітайте на сайт потриманих автівок auctionexport.com, та без черг з легкістю обирайте омріяний транспортний засіб з Америки або Канади за допомогою аукціону!

BMW i8 на продаж з доставкою у місто Хмельницький

Jaguar F-type на продаж з доставкою у місто Чернігів

Porsche 911 на продаж з доставкою у місто Луганськ

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *