Седан BMW M3 та купе Mercedes-AMG C63

18 Dec

В цій дуелі за вихід до суперфіналу нашої «Битви року» боротимуться не найсуворіші, не найгучніші та вже точно не найшвидші автівки нашої планети. Натомість саме вони все знають про непримиренну ворожнечу, жорстоку конкуренцію та про те, що таке бій до останньої краплі крові. Седан BMW M3 та купе Mercedes-AMG C63: хто з них підійшов до двобою, знаходячись на вершині? Скоро з’ясуємо!

Дехто вважає, що седан BMW M3 – це атлет, сфокусований на спортивних результатах, якого не цікавить нічого крім першого місця. Однак від звичайної серійної «троячки» інженери лишили тільки шильдики та фари: підвіска, кузов, двигун, гальма – все своє, створене фактично з нуля заради максимальної ефективності та перемог. А Mercedes-AMG C 63 – це неначебто безбаштовий пожирач покришок, що вміє лише ефектно пускати дим в очі та збивати птахів з дерев своїм гучним випуском.

Справа в тому, що Mercedes-AMG C 63 наразі існує в двох різних втіленнях: седан та купе. З четирьохдвіркою інженери з Аффальтербаху вирішили надто сильно не перейматися та просто запхнули їй під капот V-подібну «вісімку» 4.0 з двома турбінами, яка видає 476 кінських сил в базисній версії (та 510 у версії 63 S. Загалом, седан AMG C 63 – це дуже потужний, проте гранично близький до громадянської версії автомобіль).

Купе AMG C 63 -це абсолютно інша історія. Звичайно, у них багато спільного: тут такий самий V8-бітурбо, задній привід та семиступеневий “автомат” AMG Speedshift MCT, де традиційний гідротрансформатор було замінено на зчеплення, що керується електронікою. Проте шасі – повністю інше. Передній підрамник додатково посилено, задній – повністю перероблено, та майже всі гумки у підвісці замінено на жорсткіші шарніри.

Ці переробки потягли за собою неминучі та дуже вражаючи зміни в зовнішності. Колісні арки AMG C63 роздулися, неначе біцепси, і все одно вони ледь вміщають широченні колеса – 19-дюймові, розраховані на опціональні карбон-керамічні гальма. А ось салон радикально переробляти не стали, тому що він і в громадському купе був відмінний.

Хід в «зарядженого» купе С-класу нехай і зібраний, проте зненацька плавний. У звичайному режимі електроннокерованих амортизаторів, підвіска добре відфільтровує дорожню дрібницю з дивовижною енергоємністю. Такого високого комфорту їзди чекаєш від будь-якого звичайного «Мерседесу», але ніяк не від «Мерседесу», здатного розміняти першу сотню за чотири секунди.

Однак, якщо ви раптом забули, сьогодні ми обираємо автівку-фіналіста у битві спорткарів. А отже, окрім навичок прасування та шиття, наші учасники повинні мати плоский животик та робити 50 «берпі» поспіль без задишки. І тут AMG C63 дещо втрачає свій блиск.

На гоночному треці Mercedes-AMG C63 не вистачає зібраності та точності. Посадка – занадто висока, кермо навіть у  наспортивнішому режимі здається злегка відстороненим, а передні колеса раз у раз ковзаються на вході, змушуючи відпрацьовувати кожне гальмування максимально пильно.

З гальмами тут і взагалі не все рівно – фундаментальних механізмів вистачає буквально на декілька швидких кіл, після чого хід педалі стрімко збільшується, а наприкінці сесії падає й ефективність вповільнення.

Однак в конкурентах у нього – BMW M3.

У двигуна BMW M3 з індексом S55 немає, здається, жодної спільної деталі з серійними двигунами немає. У нього алюмінієвий блок циліндрів, дві турбіни та два паливних насоси – один не може впоратися.

Так, у цій битві седан вийшов на ринг проти купе, й сили здаються нерівними. Однак не кваптесь кидати в нас тухлими яйцями – BMW M3 радикально нічим не відрізняється від купе M4, а зовні четирьохдвірка нам подобається навіть більше. Просто подивіться на ці роздуті задні крила, що обтягують широчезні колеса – в купе замість них просто м’ясисті боки. А от капот з виштамповкою, під якою ховається водяний інтеркулер, такий самий як і все інше.

Алюмінієві важелі, пружини, амортизатори, стабілізатори – все це було розроблено спеціально для “емочки”. Передній алюмінієвий підрамник повністю оригінальний; задній, зварений зі сталевих труб – теж унікальний. Саме тому BMW M3 сприймається як одна велика залізяка, міцна та дуже жорстка.

В реакціях цього седану немає жодного натяку на лінощі або небажані паузи. Натиснув – отримав. Повернув – сам попрохав! Фронтальна вісь неймовірно чіпка та, схоже, нічого не чула про термін «недостатня обертальність».

Хтось скаже, що інженери могли б зробити корму BMW M3 не такою рухомою. І це було б комфортно в ситуаціях, коли ви їдете звичайною (запорошеною, мокрою, засніженою, брудною – потрібне підкреслити) дорогою. Або наразі ваші шини замало нагрілись. Однак справа в тому, що в момент, коли водій торкається правої педалі, вся міць 431-сильної рядної «шістки» з двома турбінами звалюється на задні колеса миттєво та без залишку. Жоден з 550 ньютон-метрів крутного моменту не витрачається на скручування кузову, стискання гумок підвіски (яких тут, власне, немає). «Зварені» спеціально для M3 «Мишки», прогрівшись, настільки запопадливо прилипають до асфальту, що контролювати їх обертання треба з аптекарської точністю.

На рульовому колесі – гігабайти інформації, тому водій відчуває себе максимально залученим в усі процеси навколо. Однак ще важливіше є те, що BMW M3 дозволяє обирати, як саме ти хочеш провести наступні кілька хвилин свого життя. Хочеш – відточуй ідеальні траєкторії, а хочеш – рули не лише кермом, а й співвідношенням автівки: седан чудово реагує на перерозподіл мас та завзято ковзає задньою віссю як під час скидання газу, так й під тягою.

Тож в BMW M3 більше немає здоровенного V8 під капотом, але є не менш вражаюча турбошістка й приголомшливе шасі. Цей седан – справжній інженерний шедевр, спроможний нав’язати боротьбу серйозним автомобілям. А це означає,  що саме йому настав час збиратися у фінал!

Широкий вибір вживаних автівок на продаж у будь-яке місто України Ви знайдете на сайті auctionexport.com. Скориставшись пошуком, ви знайдете автівку, яка буде відповідати саме Вашим смакам.

Mercedes-AMG C 63 на продаж з доставкою в Україну

BMW M3 на продаж з доставкою в Україну

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *