Електрику в маси?

27 Nov

Огляд нового електрокару Mitsubishi i-MiEV

Турбота про екологію стала ідеєю-фікс у багатьох країнах світу. Особливо яскраво вона проявляється в Європі та Японії, де зробити «зеленим» намагаються, все, що потрапляє під руку. До України ця еко-хвиля ще не докотилася, але перші її ознаки вже виразно спостерігаються. Зокрема, на наш автомобільний ринок першими соромливими кроками почали виходити електромобілі, один з яких – Mitsubishi i-MiEV.

Зовнішність та внутрішнє оснащення

Салон японського електрокару, розраховано на чотирьох. Що дивно, при габаритній висоті автівки в 1610 мм, місця над головою цілком вистачає навіть тим, чий зріст знаходиться в межах 190 см та трохи вище. З простором для ніг дещо складніше, але теж прийнятно для A-класу, за що треба подякувати 2550 мм колісній базі. Не дуже зручно іноді може бути лише через обмежену ширину салону. Скажімо, дві людини середньої комплекції на передніх сидіннях час від часу штовхатимуть один одного ліктями та й сидіти доведеться майже впритул до дверей.

Загалом, інтер’єр Mitsubishi i-MiEV можна без перебільшення назвати бюджетним. Міркуйте самі – кермо не регулюється ні за висотою, ні поздовжньо, привід передніх сидінь механічний, та й самі вони не хизуються вишуканими ергономічними формами, хоча і є цілком зручними для нетривалих подорожей, матеріали обробки недорогі (тканина та жорсткий пластик).

Драйв

Отже, основні елементи силової установки i-MiEV зосереджені в задній частині автівки. Це мотор-генератор, коробка передач, інвертор та бортовий зарядний пристрій. Тягові літій-іонні батареї (330 В/16 кВт/год) розташовано під підлогою у високоміцному склопластиковому корпусі, який захищає елементи живлення в разі аварії. Акумулятор складається з модулів по 4 або 8 елементів (всього їх 88), з’єднаних паралельно. Напруга кожного елемента – 3,7 В. Причому, акумулятор живить не лише електродвигун, а й систему кондиціонування, та допоміжну батарею.

Мотор-генератор являє собою синхронну трифазну конструкцію з постійним магнітом та рідинною системою охолодження, в якій застосовано радіатор від бензинової Mitsubishi i. Електродвигун видає 47 кВт (64 к.с.) потужності при 3000-6000 об/хв, але що ще більш цікавіше – 180 Нм крутного моменту від 0 до 2000 об/хв. Це звичайна риса електродвигунів, але саме вона дає змогу 1100-кілограмовому i-MiEV демонструвати цілком пристойну динаміку на старті. Гарного відгуку заслуговує й непогано збалансована підвіска. Конструкція її доволі проста проте незвичайна водночас – стійки McPherson спереду та залежна триричажка De Dion позаду, – що на сьогоднішній день явище вкрай рідкісне, але доволі просте та надійне.

До речі, мотор-генератор може частково повертати витрачену енергію та заряджати тяговий акумулятор. Відбувається це при гальмуваннях або простому скиданні «газу» за типовим принципом рекуперації, який використовується на багатьох сучасних автівках. Наскільки інтенсивним буде таке повернення, залежить від вибору режиму роботи трансмісії. Замість звичного «автомату», «роботу» або варіатору в i-MiEV використовується одноступінчатий знижуючий редуктор з диференціалом. Окрім режиму «Drive», в якому електромотор віддає максимум потужності, а рекуперативне гальмування працює в якомусь усередненому режимі, є ще два режими – «С» і «B». Перший – це Comfort, його рекомендують використовувати при тривалому русі зі сталою швидкістю на приміських шляхах (ефект рекуперації мінімальний). Режим «В», в свою чергу, передбачено для довгих спусків, коли рекуперативне гальмування працює на максимумі, тоді  автомобіль штучно сповільнюється, імітуючи роботу системи Hill Assist.

Мабуть, багатьох турбує й питання безпеки Mitsubishi i-MiEV. Треба сказати, японці віднеслися до нього з усією серйозністю. Крім подушок безпеки, яких в автівці налічується аж шість, його оснащено ще й системою ABS, й ESP. Остання важлива в будь-якому автомобілі, а у випадку з i-MiEV – особливо.

Ну, і останнє, про що нам хотілося б розповісти стосовно Mitsubishi i-MiEV, стосується найбільш нагальної проблеми, що відштовхує багатьох від розгляду варіанту придбання електрокару. Це процес зарядження та запас ходу. i-MiEV в цьому відношенні мало чим відрізняється від своїх конкурентів. Заряджати її можна двома методами – від побутової мережі з напругою 220 В або від 200-вольтової трифазної міні-станції. Оскільки останніх в Україні годі й шукати, єдиним доступним варіантом для середньостатистичного власника i-MiEV може стати лише звичайна розетка. Від неї акумуляторні батареї електромобілю будуть заряджатися за 8-9 годин. Для цього праворуч кузову є люк з роз’ємом для зарядного пристрою (аналогічний люк є й ліворуч – для швидкого трифазного зарядження).

Що ж до запасу ходу, то в ідеальних умовах i-MiEV повинен проїхати до 160 км на одному заряді, однак паспортні цифри, як відомо, рідко збігаються з реальною експлуатацією. Результатом нашого електропробігу по Запоріжжю в заторах з трьома пасажирами в салоні стали рівно 120 км.

Підбиваємо підсумки

Давайте прорахуємо, в яку суму обійдеться експлуатація Mitsubishi i-MiEV. Теоретично, щоб повністю зарядити акумулятори від звичайної побутової розетки, знадобиться 16 кВт електроенергії. Однак в процесі заряду виникають втрати – нагрівається адаптер й сама автівка, дроти дають опір тощо. Як результат, повний цикл заряду i-MiEV “з’їдає” близько 22 кВт електроенергії, одна зарядка коштуватиме в 6-7 грн, тобто 1 км пробігу, виходячи з нашого експерименту, коштуватиме це приблизно 6 копійок.

А тепер давайте візьмемо для порівняння майже аналогічний за класом та потужністю 5-двірковий Peugeot 107. Вартість такого авто з автоматичною КПП складає близько $ 12 500. Припустимо, що в міському циклі він буде споживати не менше 6 літрів бензину А95, який сьогодні коштує в районі  27 грн. Разом, 1 км пробігу на Peugeot 107 коштуватиме в 2,7 грн, що, як бачимо, не йде в жодне порівняння з i-MIEV. Виглядає цікаво, погодьтеся? На жаль, вся математична економія “з’їдається” цінною на i-MiEV. Коштує електрокар близько $ 50 000, тобто, грубо кажучи, на $ 37 000 дорожче за Peugeot.

Давно мрієте про сучасну закордонну автівку, але не можете зважитись та визначитись з моделлю? Тоді Вам саме до нас! Завітайте на сайт потриманих автівок auctionexport.com, та з легкістю обирайте омріяний транспортний засіб з Америки або Канади за допомогою аукціону!

Mitsubishi i-MiEV на продаж з доставкою у місто Чернівці

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *