Позашляховики: Subaru Legacy Outback проти Volvo V70 Cross Country

12 Sep

Жодних сумнівів, що найближчим часом ось такі «злегка» позашляховики з’являться у багатьох автовиробників. І справа не лише у відносній простоті їхнього проектування та налагодження процесу виробництва, а ще й у тому, що більша частина прихильників всюдиходів нічого більш прохідного й не потребують взагалі. Безперечно, поступаючись традиційним джипам за параметрами позашляхових здібностей, вони набагато зручніші на шляхах з асфальтовим покриттям.

Для нашого тест-драйву ми обрали дві новинки: Subaru Legacy Outback нової модифікації з 3-літровим шестициліндровим двигуном та повністю оновлену Volvo V70 Cross Country. Автівки ідентичні за габаритами, за місткістю, за параметрами силового агрегату. Істотно вони різняться лише за вартістю – Volvo на 20% дорожче.

Якщо поглянути на конструкційні особливості автівок, то тут, насамперед, потрібно звернути увагу на силові агрегати. У Volvo традиційний рядний п’ятициліндровий двигун з турбонаддувом низького тиску, що видає практично таку ж саму потужність (200 к.с./6000 об/хв), що і мотор Subaru (209 к.с./6000 об/хв), проте на графіку крутного моменту йому вдається забезпечити максимум у 285 Нм в найширшому діапазоні обертів, що складає від 1800 до 5000. Не менш традиційний для Subaru новенький 3-літровий оппозитний шестициліндровий мотор бере своє не наддуванням, а робочим об’ємом. Отож, максимум крутного моменту у 282 Нм досягається на позначці 4400 об/хв. Обрані для нашого тестування автівки мають гідромеханічні АКП: у Volvo п’ятиступінчаста, а у Subaru – чотириступінчаста. За бажанням можна обрати ці автівки й з простими механічними КП. Однак у Legacy Outback механіка встановлюється лише з мотором у 2,5 літри.

Системи повного приводу Volvo та Subaru істотно відрізняються одна від одної. У Subaru крутний момент безперервно лунає між передніми та задніми колесами. Як міжосьовий диференціал виступає багатодискове мокре зчеплення, що керується завдяки електронному блоку. Volvo має простішу систему: натомість міжосьового диференціалу вмонтована вискомуфта, яка передає момент колесам позаду тільки за умови буксування коліс переду. Отож, під час прямолінійного руху без буксування Volvo є практично передньопривідною.

Cross Country та Outback справляють абсолютно різне зовнішнє враження, однак їх однаково навряд чи можна віднести як до видатних досягнень автомобільного дизайну, так і до очевидних невдач.

Різне враження справляє й оздоблення всередині автівок. Хоча в обох випадках використано високоякісні м’які пластики, а для крісел пасажирів – шкіра, однак передня панель у Volvo має сучасніший вигляд, тоді як у Subaru вона виконана швидше у класичному стилі.

Volvo Cross Country притаманна дуже вірна динаміка набирання швидкості. Під час руху автівка майже вмить реагує на «kickdown», занадто жваво прискорюючись, водночас без будь-яких ривків та смикань. А при швидких обгонах шкодувати про відсутність ручного перемикання і зовсім немає сенсу. Взагалі силовий агрегат Cross Country працює дуже збалансовано та ефективно.

У Subaru все інакше. Варто мотору відчути батіг під назвою «kickdown», як він вмить забезпечує не менш інтенсивне набирання швидкості, порівняно з Volvo. Справа у тому, що занадто відчутна затримка між натисненням на педаль газу та реакцією силового агрегату. Вона не така вже і велика, проте на чолі Volvo, впадає в очі.

Якщо вже згадувати про автомати, то у Subaru, як і у Volvo явно бракує можливості переходу у ручний режим керування з автоматичного. Водночас ручний режим важливий не лише для набирання швидкості, але і для гальмування мотором, а вірніше, для грамотного проходження поворотів – у кожній фазі звивистої ділянки траси забезпечується потрібна передача та зводиться до мінімуму використання педалі гальма.

Обидва суперники володіють чудовою шумоізоляцією: всередині не чутно ані аеродинамічного шуму, ані моторного, ані дорожнього. Проте попереду за параметрами безшумності все ж таки Volvo. Мотор цієї автівки ледь чутно аж до високих обертів. Мотор Subaru прослуховується досить виразно, однак його гомін можна назвати не шумом, а ненав’язливим музичним супроводом.

Попри недовіру до позашляхових здібностей наших опонентів, ми однаково наважилися з’їхати по рихлому піску на дно старого кар’єру. І були приємно вражені – обидві автівки впевнено просувалися уперед, навіть після провокаційних зупинок. Можна однозначно стверджувати, що Outback та Cross Country виправдали своє призначення. Вони насправді допоможуть власникові взимку дістатися до дачі по занесеному снігом шосе. Subaru має явну перевагу – постійний повний привід. Для того, щоб ввести в дію колеса позаду, Volvo потрібно, щоб забуксували передні, а цього, як ми переконалися, буває досить, щоб вони встигли закопатися.

Перш ніж віддати комусь з суперників перше місце, варто відповісти на риторичне запитання: а чи потрібні подібні двічі універсальні універсали взагалі?

Відповідь – так, потрібні, однак з обмовкою: якщо вам час від часу доводиться поратися з розмитою дощами ґрунтовкою чи з нерозчищеною від снігу під’їзною дорогою. Попри явні відмінності, ані Volvo V70 Cross Country, ані Subaru Legacy Outback не продемонстрували беззастережно вирішальної переваги, якщо таким не вважати те, що Subaru коштує дешевше приблизно на $ 8000. А найбільш відчутні відмінності такі: перевага Volvo за параметрами динаміки набирання швидкості та виграш Subaru у керованості.

Сайт продажу потриманих автівок auctionexport.com пропонує безліч оголошень щодо продажу автомобілів на будь-який смак. Зверніть увагу, що вподобану автівку ви маєте змогу придбати з доставкою у будь-яке місто на території України з Канади або США.

Volvo V70 Cross Country на продаж у місто Херсон

Subaru Legacy Outback на продаж у місто Херсон

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *