Порівняльний тест: VW Golf GTI проти KIA cee’d GT та BMW 116i Sport

13 Jun

Всі автівки, обрані для нашого тестування, з однієї цінової категорії. Та вибираючи автівку серед передньопривідників, чи не варто придивитися до більш комфортного, однак не менш цікавого, задньопривідного преміуму? Для відповіді на це запитання й було влаштовано наше порівняння.

Якщо говорити про зовнішній вигляд суперників, то тут відбувається той рідкісний випадок, коли подобаються всі три автівки. Безперечно, кожна гарна по-своєму. Будь то загострений й вивірений Golf в екіпіровці GTI, що тонко натякає на спортивний імідж автівки або модний, з вишуканими діодами та з 18-дюймовими чорними дисками KIA cee’d GT. Та й витончена «одиничка» особливого цегельного відтінку мало відстає за ефектністю екстер’єру від заряджених конкурентів.

Golf найенергоозброєніший. 2-літровий турбодвигун має 220 к.с. Volkswagen до того ж й найдинамічніший. Усього за 6,7 с він набирає 100 км/год. KIA cee’d на це знадобиться 7,6 с, а BMW – 8,7 с.

Потужність двигуна KIA cee’d трохи перевищує 200 к.с. А був би цей поріг трохи нижче, то й податків довелося б платити менше. Однак ідею зарядженого хетчу ця автівка проповідує найбільш чесно. GT можна придбати тільки з механічною коробкою передач, що зараз вже стало рідким випадком. Класична 6-ступенева коробка передач з чіткими включеннями. Автівка для спортивного ентузіасту!

Cee’d міг би бути й більш динамічнішим, однак так вже вийшло, що саме корейська автівка за паспортом – найважча в нашому тестуванні. Споряджена маса Golf на 101 кг менше ніж у Cee’d, а у BMW 116i Sport – на 86 кг. Мабуть, звідси й більша витрата пального, попри механічну коробку передач, що теоретично допомагає економити пальне.

Дещо вириває з реальності прискорення GTI за рульовим колесом. Максимальна потужність у діапазоні від 4500 до 6200 об/хв робить прискорення лінійним та потужним на кожній передачі. Щоправда, коробка у черговий раз нагадала про себе при маневрах та у пробках: ривки та посмикування все ж відчуваються. Класичний автомат з гідротрансформатором у повсякденному житті мати набагато зручніше.

Це зайвий раз доводить приклад першої серії BMW. Цей хетч облаштовано відмінною коробкою передач. Автомат відщіпає зближені ступені наче насіння. Припускаю, що саме завдяки трансмісією, колись скромна стартова версія «копійки» тепер стоїть за крок від хот-хетч за розгінною динамікою. До того ж «одиничка» не губиться й на швидкості за сотню. А ось підібратися до порогу максимальної швидкості не так вже й просто. Адже потужність тут не найвидатніша.

Корейський двигун програє за обсягом, слабкіший за VW та менш моментний. Проте у цього двигунчика є характер! Відчувається турбопідхват після 4000 об/хв.

Підвіска у Cee’d – найжорсткіша з трійки. Шини – низькопрофільні. Це робить її реакції найбільш зібраними, а відгуки на роботу рульовим колесом різкими. Автомобіль менше крениться, ніж суперники. Та все це було б чудово, якщо б рульове керування корейського хетчбека прозоріше, а зворотний зв’язок – натуральніше.

На бездоріжжі ходова корейської автівки пасе задніх. Взагалі, як справжня спортивна автівка, Cee’d надає перевагу гладким рівним трасам, а в наших умовах, рухаючись за кермом цього автомобілю, потрібно бути на чеку.

VW Golf GTI більш універсальна. ЇЇ реакції також дуже чіткі, невеличкий крен. Однак підвіска цієї автівки пристосована краще для щоденної експлуатації. Вона володіє й трохи меншими колесами з більш високим профілем гуми, що особливо відмітять водії взимку.

Керуючи GTI, постійно ловиш себе на думці, наскільки вивірений та закінчений цей апарат. Відчувається багаторічний досвід компанії у розробці саме такого роду автівки. Як приємно рухається, як м’яко та швидко реагує вона на кермо та як точно можна дозувати зусилля гальм. У GTI також відмінно налаштована вихлопна система. ЇЇ гарчання на підвищених обертах – це звук гарної спортивної автівки, де кожна кінська сила знаходиться у гармонійному поєднанні з підвіскою, кермом та гальмами. Більш м’яка та комфортабельна GTI залишає більш приємні враження від керування собою, ніж жорстка та трохи неотесана cee’d GT.

А що ж наша слабенька BMW? Як ми й казали, унікальність цієї автівки не в потужності, а в платформі, що обіцяє абсолютно особливі емоції від керування. Це ідеальна рівновага в осях, нижчий за суперників центр ваги й, як звичайно, задній привід.

Ці речі для кмітливого автомобільного шанувальника при придбанні автівки можуть здатися важливішими, ніж грамотна динаміка передньопривідних автівок. Підвіска BMW у порівнянні з хот-хетч, навіть попри комплектацію Sport, помітно м’якше та ближче до визначення «цивільна». Крен відчутніший, реакції не настільки блискавичні. Але як описує повороти, як скеровує задній привід й, звичайно ж, як смачно рухається у контрольованому ковзанні!

У BMW немає поставленого голосу гарячих хетчбеків та й автівка помітно тихіша за конкурентів. На другому місці – GTI. А КІА за цим параметром третя.

Так хто ж попереду?

Навряд чи хтось встиг поставити під сумнів перемогу Golf GTI. Так воно і є. У цьому тестуванні вона попереду. VW Golf відчутно сильніша майже з усіх дисциплін. Якщо стоїть завдання заощадити кошти та отримати більший автомобіль за менші кошти, то за цим – до KIA. Чудово виглядає, швидка. Та й інтер’єр цілком пристойний, якщо не рівнятися на преміум, який є й у BMW 1-series, й у GOLF GTI.

Якщо ж немає завдання заощадити, а є бажання спробувати дорослу преміальну задньопривідну автівку зі спортивним характером, то тут треба обирати BMW 116i, як би смішно це не звучало при погляді на індекс.

 

На автомобільних аукціонах, подібних auctionexport.com, можна зустріти безліч пропозицій щодо продажу потриманих автівок. Скориставшись пошуком, ви знайдете автомобіль, що буде відповідати саме Вашим смакам. Не зволікайте!

Продаж VW Golf GTI

Продаж BMW 116i Sport

Продаж KIA cee’d GT

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *