Порівняння седанів С-класу: Ford Focus, Mazda 3 та Volkswagen Jetta

13 Jun

Розіграємо Кубок світу серед седанів С-класу – Ford Focus, Mazda 3 та VW Jetta. Хто отримає нагороду: Європа, Азія чи Америка? Робіть ваші ставки!

Попередній розклад сил наступний: всі 3 автівки – представники різних країн, а значить й шкіл. Кожна має свою стратегію та тактику, свій підхід до гри. Найстарший та найдосвідченіший з трійці – седан VW Jetta, у грі він спирається на традиції. Ford Focus – молодший та найпотужніший з конкурентів. Молодша за всіх автівка Mazda 3, вона злегка слабкіша за Ford, однак потужніша за VW, її козир – це сучасні технології. Зауважимо, що автівки нашого тесту багато оснащені, і їх вартість помітно відрізняється від стартової.

Всі три автівки облаштовані атмосферними бензиновими «четвірками». На VW Jetta та Ford Focus встановлені мотори 1,6 потужності 105 к.с. та 125 к.с. відповідно. Двигун Mazda об’ємом 1,5 л серії SkyActive налічує 120 к.с. Ford виділяється трансмісією – на відміну від конкурентів у нього не класичний «автомат», а робот Powershift з 2-ма зчепленнями. Всі представлені коробки передач – 6-ступеневі.

Отже, сили приблизно однакові, букмекери приймають ставки, гравці виходять на поле, й нехай перемога дістанеться сильнішому!

Розгін:

Автівка Ford Focus – попереду всіх у цій дисципліні. Вона власник найпотужнішого двигуна та найсучаснішої трансмісії. Проте за паспортним розгоном до 100 км/год вона зовсім трішки поступається Mazda – 11,8 с проти 11,6 с в японської автівки. Коробка передач Ford забезпечена спортивним та ручним режимами, однак різниця між стандартом та Sport незначна, а ручний варіант зовсім нечесний – після досягнення відсічки робот сам перемикається угору.

Крім того, що Mazda 3 трішки швидше за Ford Focus, вона, попри класичний гідротрансформаторний автомат, виявилася більш спортивною у звичках. Тут немає спортивного режиму, однак наявний ручний режим – абсолютно чесний. До того ж має гоночну схему перемикання передач: угору – на себе, донизу – від себе.

Jetta у даній дисципліні спочатку була явним аутсайдером – двигун у 105 к.с. та паспортні 12,5 с у спортивному режимі до 100 км/год не дають надій на перевагу в динаміці, як не крути. Та якщо у звичайному житті розгін не здається відверто похмурим, то в очному порівнянні під час спільного знімання трьох автівок 0,9 с перетворюються у прірву. Щодо керування, то Jetta не може триматися строго за Mazda та Ford. Так само як роботизована трансмісія Ford, автомат Jetta оснащений як спортивним, так й ручним режимами, однак вони не рятують.

У підсумку місця розподілилися саме так, як автівки виглядали на трасі – Mazda 3 впевнено тримає першу сходинку, їй у потилицю дихає Ford Focus, а на деякому віддаленні переслідує цю пару Volkswagen Jetta.

Керованість:

Мабуть, основним претендентом на першу сходинку у цьому змаганні була Jetta. На німецький досвід у налаштуванні ходової частини покладалися великі надії, але автівка виправдала їх лише частково. Й справа не лише у тому, що ходова неідеально налаштована, а річ у тім, що акцент при проектуванні напевно був зміщений у бік зручності. Як наслідок, передбачувана та нейтральна поведінка, й чудовий зворотній зв’язок на кермі були розбавлені досить помітними кренами та розгойдуванням, що не дозволило автівці на 100% реалізувати свій потенціал.

Ford Focus тихіше за Mazda 3, проте програє Jetta. Чого, у принципі, й слід було очікувати.

Автівка Ford Focus значно краще балансує на межі керованості та зручності. Підвіска у неї затиснута трохи сильніше, у порівняні з Jetta: отож керується вона краще за німецьку машину, а ось на бездоріжжі її трусить сильніше. Звички Ford Focus на поворотах можна було б назвати зразковими, однак її підводить налаштування електропідсилювача рульового колеса. Кермо на віражах залегке, а зворотнього зв’язку недостатньо, щоб чітко відчувати, що відбувається з керованими колесами.

У Mazda 3 помітно покращилася шумоізоляція, але звук двигуна під час розгону все ще чітко чується. Mazda3 – найазартніша автівка з трійки. Рульове колесо наповнене приємним зусиллям, воно не занадто важке й не занадто легке. Зворотний зв’язок прозорий, і його рівно стільки, скільки треба, щоб відчувати зчеплення шин з дорогою. Крен найменший з усієї трійки. У підсумку саме на Mazda 3 швидкий рух надає найбільше задоволення. Але у ній же більше інших докучають ями, стики на мостах, лежачі поліцейські та трамвайні колії. Щоправда, енергомісткості підвіски досить, щоб у більшості випадків не відчувалися так гостро нерівності траси.

П’ядестал:

У підсумку першу сходинку зайняла Mazda3. З одного боку, їй на руку зіграли молодість та сучасність – за оздобленням й динамікою вона перевершила конкурентів, багато у чому завдяки доступу до найсучасніших технологій. З іншого, виграшними виявилися консервативний підхід у дизайні інтер’єру й зосередженість на деталях. Ну, а зовнішність японської автівки, як суб’єктивна характеристика, нас просто підкорила.

Почесну другу сходинку посіла Ford Focus – чудовий результат! Ford Focus відстала від першого місця зовсім трішки. Її шанувальникам не варто засмучуватися – різниця між автівками знаходиться рівно у тому діапазоні, коли будь-яка дрібниця з розряду особистих переваг може зрушити шальки терезів в інший бік.

Не дивлячись на третє місце, зайняте седаном Jetta, не можна сказати, що моделі пора на відпочинок. Автівка мала б змогу досягти куди кращих результатів якби вона була доступніша за новіших та краще оздоблених суперників.

Ну, а третя сходинка, зайнята седаном VW Jetta, виявилася закономірною. Вік й досвід дозволили йому відірватися від супротивників у комфорті, однак вони ж відкинули її назад в динаміці, оздобленні та якості інтер’єру. Ці недоліки були б непомітні, якби Jetta була найбільш доступною за конкурентів, однак це не так. Проте, як не крути, завдяки строгому дизайну, простору та комфорту, Jetta абсолютно точно знайде свою армію консервативно налаштованих шанувальників.

На автомобільному аукціоні auctionexport.com величезний вибір потриманих автівок, де кожен може остаточно визначитися з вибором автівки. Скориставшись «Пошуком», Ви знайдете безліч оголошень щодо продажу таких автівок, як Ford Focus, Mazda 3 та Volkswagen Jetta. Не гайте часу!

Продаж авто Mazda 3

Продаж авто Ford Focus

Продаж авто VW Jetta

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *