Фольксваген е-Гольф: еталон для електромобілів?

28 Jul

Що це – ще одна звісточка нової ери електромобілів в Україні чи лише експеримент імпортера? Поки що шукаємо відповіді на це запитання: відправляємо е-Гольф на фірмові станції технічного обслуговування для проведення тестування досвідченими майстрами, збираємо погляди споживачів.

Що ж, маємо змогу поділитися й нашими враженнями.

Фольксваген е-Гольф – що це?

Це електрокар, який спроектовано на основі Фольксваген Гольф 7-ого покоління. Подібні випадки трапляються дуже часто. Наприклад – Форд Фокус Electric, Кіа Соул EV, Сітроен Берлінго Electric, Мерседес B-класу ED, трійка електромобілів А-класу. Але у Фольксваген е-Гольф є один важливий нюанс, що заслуговує на нашу пильну увагу – це платформа MQB.

Одна з найважливіших переваг платформи MQB – можливість компактного розміщення акумуляторних батарей, внаслідок чого утворюється багато вільного місця для ніг пасажирів позаду, що є основною проблемою електромобілів. Та й багажний відсік внаслідок цього порівняно великий – 340 літрів.

З першого погляду – майже звичайний Гольф, однак фахівці відразу відрізнять електромобіль в ньому: синій декор, С-образні світлодіодні ходові фари, притаманні логотипи, унікальні колісні диски, спеціальні шини Continental Conti eContact.

Інтер’єр Фольксваген е-Гольф також дуже схожий з інтер’єром звичайного Гольфу, однак відрізняється своїми приладами та елементами керування. На панелі приладів, яка розташована перед очима водія, традиційний тахометр замінено індикатором витрачання та рекуперації енергії: під час набирання швидкості та витраті енергії стрілка рухається вправо, частина шкали позначена синім кольором, як найбільш економний режим використання енергії; під час гальмування та рекуперації енергії стрілка рухається вліво, у зелену зону.

Натомість складній трансмісії, електрокар отримав одноступінчастий редуктор. Однак в е-Гольф, як і раніше, залишився важіль автомату DSG зі звичними позиціями P-R-N-D. Проте режим Sport тут витіснив режим максимально інтенсивної рекуперації «Brake». До того ж, використовуючи рекуперацію, можна керувати й у стандартному режимі «Drive», штовхаючи важіль вліво-вправо – усього передбачено 3 рівні рекуперації.

Недивно, що VW е-Гольф тихо рухається. Не здивує і те, що він добре набирає швидкість буквально з місця – це притаманність усіх електрокарів. А ось чим e- Golf дійсно приємно вражає, так це інтенсивністю розгону: тут заявлена потужність 85 кВт, що відповідає 115 к.с. та крутний момент у 270 Нм; розгін з нуля до сотні – 10,4 с. Проте на практиці здається, що під кришкою капоту електродвигун потужністю 100 кВт (136 к.с.) з крутним моментом у 300 Нм, а розгін до 100 км займає менше, ніж 10 с! Як приклад, різниця з Ніссан Ліф на папері незначна – лише 6 к.с. та менш як 20 Нм, однак на практиці між ними прірва у динаміці. До того ж, е-Гольф завжди динамічний та активний: почни прискорюватися хоч з 20 км/год чи з 80 км/год – завжди отримаєш швидкий відгук! І водночас Фольксваген е-Гольф не втрачає подиху аж до заявленої максимальної швидкості у 140 км/год: якщо ж Ніссан Ліф добирається до відмітки 140 км/год із задишкою, то е-Гольф до 140 км/год підлітає як на крилах. Двома словами – відмінно динамічний!

Секрет чудової динаміки полягає у встановленому електродвигуні потужністю 85 кВт (115 к.с.): на папері не дуже багато, однак на практиці Фольксваген е-Гольф неймовірно швидкий. А ще електромобіль відмінний у рівновазі комфорту та керованості – по вибоїнах рухається м’яко, керувати автівкою одне задоволення. Режими Standart, Eco, Eco+ мають вплив на віддачу двигуна та роботу кліматичної установки.

Взагалі Фольксваген е-Гольф можна похвалити у заощадженні електроенергії: в середньому витрата складає 12,7-13 кВт/год на 100 км пробігу, і лише під час швидкого руху, витрата зростає приблизно до 15 кВт/год на 100 км. Здебільшого електрокари даного класу витрачають 13-15 кВт/год на 100 км пробігу, а під час швидкого руху – усі 15-17 кВт/год на 100 км. Отож, електродвигун е-Гольф гарний не лише за параметрами потужності, а ще й за параметрами заощадливості електроенергії.

Підсумок тестування Фольксваген е-Гольф: це чудова автівка за всіма параметрами. Вона відмінно рухається, гарно оздоблена, має вдосталь місця всередині та сучасне устаткування. Все те, за що полюбляють Фольксваген Гольф по всьому світі,  відтепер – ще й з електродвигуном. З таким розкладом Фольксваген е-Гольф однозначно виграє Ніссан Ліф, Renault ZOE, Форд Фокуса Electric, Кіа Соул EV та інших.

Поки що остаточної вартості Фольксваген е-Гольф в Україні немає, отож, відштовхнемося від європейських цін. Наприклад, взявши до уваги німецький сайт Фольксваген, е-Гольф виявляється коштує більше, ніж Гольф GTI, приблизно на 20%; з урахуванням української ціни Гольф GTI, що дорівнюватиме приблизно 926000 гривень, це дає нам приблизну вартість на е-Гольф – приблизно 1,11 млн гривень або $43000. Що, до речі, підтверджує страхова сума на тестову автівку – $44000. Та й приватні продавці обіцяють приблизно таку ж ціну – $43000-44000.

На зарядці (зарядна станція потужністю до 22 кВт) – тестовий Фольксваген е-Гольф, оновлена версія Ніссан Ліф (30 кВт/год), оновлена версія Renault ZOE (40 кВт/год). Усі автівки новенькі: випуск кінця 2016 року або початку 2017 року, доставлені в Україну новенькими. Через 8-9 годин зарядки Фольксваген е-Гольф зможе подолати 170-180 км, через 4,5-5 години зарядки Ніссан Ліф – приблизно 200 км, через 2,5 години зарядки Renault ZOE – 250-300 км. Водночас Фольксваген е-Гольф коштує дорожче за кожного з вищенаведених електрокарів на $8000-10000. Ось така реальність ринку електромобілів.

Навіть коли Фольксваген е-гольф почне продаватися на території України, він виявиться у кращому разі технічно на рівні поточних пропозицій у вигляді Renault ZOE 40 та Hyundai Ioniq Electric. Водночас останні моделі вже заявлені офіційними для України, на них вже сформовані ціни, ці електрокари вже починають поставлятися у нашу країну. Адже ми зараз стоїмо на порозі чергового етапу розвитку електрокарів: Шевроле Болт та Опель Ampera-E із забійною дальністю руху; стартувало виробництво Тесла Model 3; восени обіцяли презентувати Ніссан Ліф 2-ого покоління.

Тому наш загальний висновок відрізняється від підсумків. У вигляді е-Гольф компанія Фольксваген спроектувала чудову автівку з електродвигуном, однак не електрокар з його специфічними запитами. І доки не з’явиться щось подібне Фольксваген I.D., модель е-Гольф приречений бути у ролі того, що наздоганяє на ринку електромобілів, наскільки б чудовою не була сама автівка.

Якщо маєте бажання придбати будь-яку потриману автівку у США або у Канаді з доставкою в Україну, то Вам варто звернути увагу на сайт auctionexport.com, завдяки якому Ви з легкістю зробите свій вибір!

Volkswagen e-Golf на продаж у Києві

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *