Поєдинок за середній клас: Kia Optima проти Mazda 6 та Subaru Legacy

12 Sep

Раніше сегмент D вважався одним з головних серед автомобільних класів. На сьогодні ситуація дещо змінилася. Дбаючи про заощадження коштів на пальне, одні покупці обирають автівки розмірами дещо менше, а інші звертають увагу на місткі позашляховики. Але подібні моделі досі ще залишаються дуже популярними, і саме вони стануть героями нашого сьогоднішнього тестування. Амбітний новачок корейського виробництва Optima кидає виклик Mazda 6 та Legacy, які вже давно себе зарекомендували з чудового боку. Задля об’єктивності нашого тест-драйву ми обрали автівки з кузовом седан, попри те, що Legacy можна придбати і як універсал, а Mazda ще і як хетчбек.

Найбільшою серед трійки конкурентів опинилася корейська автівка – за довжиною вона має 4845 мм проти 4735 мм у Legacy та Mazda. Найбільший кліренс також в неї – 2795 мм проти 2725 мм у Mazda та 2750 мм у Subaru. Проте в останньої – найбільша висота, яка складає 1505 мм. Вона обладнана сімнадцятидюймовими легкосплавними дисками, а пара інших автівок – вісімнадцятидюймовими. Mazda трішки легша за своїх конкурентів. Її вага дорівнює 1380 кілограмів проти 1436 кілограмів у Optima та 1462 кілограмів у Legacy. Щоправда, потрібно враховувати, що вага Subaru залежить від повнопривідної трансмісії.

Перевага Mazda – велике багажне відділення, місткість якого дорівнює 519 літри. На другому місці – Subaru, яка трішки поступається за цим показником – 479 літри. А ось у розпорядженні Kia лише 436 літри.

Кожен суперник нашого тестування аналогічної комплектації налічує: електропакет, 2-зонний клімат-контроль, функцію підігрівання крісел, датчики освітлення та дощу, парктроник, люк на даху, бортовий комп’ютер, ксенонові вогні, аудіосистему з CD-чейнджером. Обов’язковою у цьому сегменті є наявність шістьох подушок безпеки, антиблокувальної системи гальм ABS та системи стабілізації. Всередині салон автівок прикрашено шкірою. Kia устаткована підігріванням рульового колеса та задніх крісел, вентиляцією передніх сидінь, камерою огляду позаду, а Mazda – адаптивними фарами.

Силові агрегати трьох конкурентів можна впевнено назвати високошвидкісними. Під кришкою капота в Optima – 2,4-літровий бензиновий рядний чотирициліндровий двигун, потужністю 180 к.с. (6000 об/хв). Максимальний крутний момент у 231 Нм досягається під час 4000 об/хв. Двигун стає голосистішим по мірі того, як стрілка тахометру наближається до червоної зони. Седан набирає сотню за 9,5 с та здатний розвинути 210 км/год. У міському циклі він витрачає 11,4 літри на 100 кілометрів, а у заміському – 6,2 літри на 100 кілометрів.

Mazda 6 також обладнана рядним 4-циліндровим мотором, об’єм якого складає 2,5 літри. Він розвиває потужність у 170 к.с. (6000 об/хв), а пік крутного моменту у 226 Нм досягається під час 4000 об/хв. Двигун відрізняється бадьорим характером та чуйністю, він легко розкручується до максимальних 6200 об/хв. Динаміка така ж, як й у Kia – 9,5 с до сотні та максимальна швидкість – 210 км/год. А ось витрата пального трішки більша – 11,8 літри на 100 кілометрів у міському циклі та 6,4 літри на 100 кілометрів – у заміському.

За традицією Subaru Legacy устаткована оппозитним двигуном. Її 2,5-літровий 4-циліндровий двигун розвиває 167 к.с. (5600 об/хв) та 229 Нм під час 4000 об/хв. Мотор працює майже безшумно. За 10,3 с автівка набирає сотню, а її гранична швидкість така ж, як й у суперників – 210 км/год. Subaru виявилася найбільш заощадливою у цьому порівнянні – 11,0 літри на 100 кілометрів у міському циклі та 6,2 літри на 100 кілометрів – у заміському.

У заощадженні витрат пального безступінчастий варіатор Lineartronic у Subaru відіграє далеко не останню роль. Він також забезпечує чудову плавність роботи двигуна. Mazda укомплектована п’ятиступінчастим автоматом, а Kia Optima – шестиступінчастим. Цим версіям автівок також доступна шестиступінчаста механічна КП. Зауважимо, що для корейського автомобілю в Україні пропонують дволітровий двигун, потужністю 166 к.с., а для Mazda 6 два варіанти:

– 1,8-літровий мотор, потужністю 120 к.с.;

– дволітровий чотирьохциліндровий мотор, потужністю 147 к.с.

Subaru можна обладнати дволітровим мотором, потужністю 150 к.с., або турбірованою версією 2,5-літрового мотора, потужністю 265 к.с.

Налаштування ходової Mazda цілком відповідають характеру моделі та мають на меті забезпечити захопливу керованість. Седан має гостре та точне рульове колесо, наповнене тяжкістю. Електропідсилювач чудово налагоджений та забезпечує належну інформативність. Крен кузова незначний, однак за це доводиться розплачуватися комфортом під час руху. Підвіска Mazda 6 досить жорстка, що особливо відчувається на шляхах з поганим покриттям. Всередині салону достатньо тихо – це перевага якісної шумоізоляції. А ось гальмівний шлях седану виявився найдовшим – 38,7 м зі 100 км/год.

Optima – більше за всіх суперників орієнтована на комфорт. Її підвіска набагато м’якіша, проте і крен автівки трішки більше, ніж у Mazda. Рульове колесо Kia дуже легке, його можна крутити лише декількома пальцями. Проте часом йому бракує інформативності. Але діаметр розвороту найменший – 10,9 м проти 11,0 м у Subaru та 11,4 м у Mazda. Автівка чудово збалансована та легко керується. Непогано себе продемонстрували і гальма: до повної зупинки зі 100 км/год Optima знадобиться 37,8 м.

Особливість Subaru – наявність постійного повного приводу, у той час як її конкуренти – передньопривідні. Обидві провідні осі забезпечують гарне зчеплення з асфальтом як на сухому, так і на мокрому або слизькому покритті. Рульове колесо Legacy точне та водночас досить легке, проте у міру зростання швидкості стає гострішим. Налаштування підвіски – своєрідна золота середина: хода не настільки жорстка, як у Mazda, однак і небажані рухи кузову менші, ніж у корейця. У Subaru також кращі гальма: зі 100 км/год седан зупиняється на відстані у 36,9 м.

У кожної з автівки є свої сильні сторони. Так, корейська автівка Kia Optima підкорює яскравим дизайном та багатим устаткуванням, Mazda 6 – об’ємним багажним відсіком та вигостреною керованістю, а Subaru Legacy відрізняється просторим салоном, економічним мотором та впевненою поведінкою на трасі завдяки повному приводу.

 

Шукаєте потриману автівку? Завітайте на сайт auctionexport.com! Тут Ви знайдете безліч лотів з детальним описом характеристик автомобіля. Зверніть увагу, що вподобану автівку ви маєте змогу придбати з доставкою у будь-яке місто на території України з Канади або США.

Продаж Mazda 6 з доставкою у Мелітополь

Продаж Kia Optima з доставкою у Мелітополь

Продаж Subaru Legacy з доставкою у Мелітополь

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *