Тест-драйв: Subaru Forester проти Skoda Octavia Scout

7 Aug

Насамперед, наше тестування призначено для покупців, які не можуть самостійно визначитись з вибором. Наприклад, який універсал кращий – японський чи рідний братський слов’янський? Отож, Skoda Scout чи Subaru Forester? Належність до одного класу, повний привід та величезна місткість салону у тестуванні двох універсалів підвищеної прохідності.

Ще за часів безкінних візків людство почало замислюватися над двома речами: куди їхати та як їхати? В решті решт, еволюція сама підказала вихід, створивши кросовери. Спочатку і не зрозумієш: чи то недо-джипи, чи то пере-універсали. Саме цим критеріям відповідає наша перша сьогоднішня піддослідна – нова Subaru Forester.

Компанія Субару генетично вирощувала нове покоління свого «лісника» для потреб більше комерційного сегмента. Бо універсал підвищеної прохідності – це одно. А ось замах на паркетний SUV – це вже зовсім інші розміри, начинка та вартість.

Цим вирішили скористатися конкуренти, один з яких зараз представляє себе чеським автовиробником – це автівка Skoda Octavia Scout, яка лише поривається заїхати своєю Haldex у нішу кросоверів. Чехи, на відміну від японців, у проектуванні автівки обрали інший шлях: вони просто підмалювали брови своєму універсалу Октавія та додали легкий повний привід.

Для того, щоб Scout поборовся у сегменті з Forester, є декілька причин. По-перше, це головна маркетингова зброя обох автівок – повний привід. Автівки мають приблизно однакову систему, що жодним чином не дає змоги контролювати цей привід, адже задніми колесами керує електроніка. По-друге, це мотори. І Субару, і Шкода володіють однаковими за об’ємом та кінськими силами двигунами – це дволітрові бензинові атмосферники потужністю у 150 к.с. Щоправда, Форестер має на вибір ще й 2,5-літрові турбодвигуни на 170 к.с. або на 230 к.с., тоді як чеський конкурент може запропонувати лише один вищезгаданий двигун. По-третє, як раніше піонерам вішали на шию почесний червоний трикутник, а скаутам – значок, так і нашим двом суперникам начепили нефарбовані накладки на бампери, у які втоплені протитуманні фари, захист на пороги та розширені колісні арки.

Обидві автівки мають обов’язковий атрибут належності до стану кросоверів – захист відсіку для двигуна та звису позаду. Хоча відстань між дном та дорогою збільшена, про серйозний офф-роуд кліренс говорити можна тільки у випадку з Forester.

Технічні характеристики цих кросоверів схожі до непристойності. Довжина обох – понад 4500 мм. Витрата пального – 8,5 л на 100 км. Двигуни ідентичні – дволітрові у 150 к.с. Максимальна швидкість теж в одному діапазоні – приблизно 190 км/год та однакове прискорення – 11 с до перших 100 кілометрів. Привід, хоча і дещо відрізняється, однак працює однаково: у Forester працює фірмова Symmetrical AWD, а у Scout – Haldex 4-ого покоління. Коробка передач в обох – п’ятиступінчаста механіка.

Для чистоти експерименту слід зауважити, що у Субару є і чотиришвидкісний автомат Sportshift та 2,5-літрові мотори, однак ми тестуємо подібні версії автівок. Тому виходить, що адекватної переваги жодна наша піддослідна повнопривідна машина надати не може. Навіть більше, попри стилістичні відмінності, обидва кросовери заточені під одну універсальну аудиторію.

А ще хочеться підкреслити ще один факт, що в умовах кризи і європеєць, і японець витримують максимальне порівняння з американцем, тобто доларом: вартість обох наших суперників на сьогодні складає близько $ 300000.

Де ж криється різниця між Subaru Forester та Skoda Octavia Scout? А вона, друзі, прихована в активній частині, і полягає у порівнянні самураю на пенсії та людини, якій тільки у майбутньому належить заслужити повагу в українських водіїв.

Активну частину нашого тест-драйву ми розпочнемо на асфальті, тому що як не крути, а більшу частину свого життя усі ці паркетники-кросовери проводять на асфальтному покритті. І відразу ж вердикт: в асфальтових умовах однозначно попереду Шкода. Навіть не у плані прискорення, а в керуванні та поведінці на дорозі. Реакції на рульовому колесі у чеської автівки більш точні, а головне – її не вивертає та не розгойдує на поворотах так, як це відбувається з Forester. Ось вам відплата за високий кліренс та спробу зробити з універсалу позашляховик. Отож, Subaru сприймається, як справжній візок для вагітної антилопи. Принаймні, про це говорить хитка підвіска на трасі.

А хто як поводиться на рідкому, маємо на увазі – не твердому ґрунті? Тут виривається уперед японська Forester, і не лише завдяки дорожнього просвіту. З грамотним підходом і 180 мм Skoda досить для подолання шашликового бездоріжжя. Але підвіска Scout з досить обмеженим ходом не має тієї еластичності, яку має підвіска Subaru.

Висновок: найбільш цікаве те, що Шкода, здається, так і не стала повноцінним повнопривідним утилітарним транспортним засобом, однак і Субару за характером теж не вирвалася з сегмента універсалів з можливістю 4Х4. Принаймні ще не винайшли таких універсальних автівок, які були б на всі випадки життя, особливо після останньої кризи, що почалася нещодавно та яка закінчиться ще не скоро. Проте, придбавши ці порівняно дешеві машинки, ви можете з легкістю рушати на нашу українську флору, та паскудити там, як це завжди роблять представники яскравої людської фауни.

Широкий вибір вживаних авто на продаж у місто Івано-Франківськ Ви знайдете на сайті auctionexport.com. Скориставшись пошуком, ви знайдете автівку, яка буде відповідати саме Вашим смакам.

Skoda Octavia Scout на продаж у місто Івано-Франківськ

Subaru Outback на продаж у місто Івано-Франківськ

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *